Hvorfor jeg bruker hjelm

Tekst og foto: Sølve Bærug

Noen bruker hjelm når de går tur på skøyter, andre ikke. Jeg bruker hjelm. Hvorfor?

Noen turskøytere med mange tiårs erfaring, som vår egen Rolf Utgård eller internasjonale fenomener som Lars Pettersson og Rob Mulders, bruker ikke hjelm. Andre, med minst like lang erfaring, bruker hjelm. Det er også turskøytere som har titusenvis av kilometer bak seg fra bane, som ikke tar på hjelm når de går turer. 

Jeg har langt færre kilometer, vann og elver bak meg enn de nevnte, og knapt gått et skjær på en bane. Når slike folk ikke bruker hjelm, hvorfor gjør jeg det?

Erfaringen min har vært at jeg ikke trenger hjelm. Jeg har gått igjennom isen en del ganger, men ikke slått hodet. Falt massevis av ganger på grunn av sprekker, overis og av og til fastfrosne ting på isen, Slått meg? Ja. Knekt/bristet ribbein? Jada. Men aldri slått hodet i isen på turskøyting.

Så hvorfor har jeg likevel brukt hjelm? Kanskje fordi jeg en gang leste undersøkelsen som ble gjort midt på 1970-tallet blant medlemmene i Stockholms Skridskoseglarklubb (SSSK) (Eriksson et al. 1977), der 3502 personer rapporterte om sine skader. 18,5 % av skadene (248 stykker) var i hodet. Hjernerystelser, brudd på hodeskalle, i ansikt, kutt, tenner, og ikke minst mange sårskader. Au. Men nei, ikke derfor. Jeg brukte hjelm før jeg leste den rapporten.

Hjelm reduserer risikoen for to skadertyper: Det ene er hjernerystelse og enda mer alvorlige skader. De alvorlige forekommer sjelden. I nevnte rapport var det rapportert to brudd på hodeskallen, fire i ansiktet og 34 hjernerystelser. Det andre typen er kutt. Det var relativt vanlig: 123 i ansiktet og 9 i skallen.

Hvor godt hjelmen beskytter, kommer an på hjelmen. Jeg er ikke ekspert, men en sykkelhjelm beskytter nok bedre mot hjernerystelse enn en lite polstret hjelm. Hjelmer som går godt ned i pannen, og stikker litt ut, beskytter nok bedre enn en potte på toppen mot de sårskadene som oppstår når hodet skrubber ned i overis.

Men det var heller ikke slike betraktninger som gjorde at jeg begynte med hjelm en gang. For min del var det ganske enkelt –

Hvorfor ikke bruke hjelm?

Jeg var vant til å bruke hjelm i aktiviteter med lignende risiko: Sykling (inkludert terrengsykling) og alpint. Jeg hadde aldri slått hodet i slike aktiviteter, men brukte hjelm likevel. Så hvorfor legge hjelmen hjemme på en skøytetur?

Jeg merker ikke hjelmen når jeg er på tur. Jeg har for eksempel gått over en time på beina mellom et vann og en elv i år, uten å tenke på at hjelmen var på hele veien. Det kommer kanskje av at jeg har brukt lette, luftige hjelmer: Sykkelhjelm, skatehjelm og nå sist en sykkelhjelmaktig klatrehjelm. Alpinhjelmen ville jeg definitivt ha merket, men den er uaktuell: Jeg kan ikke ta vekk polstringen over ørene, og høre må jeg, både pga turopplevelse og sikkerhet, og dessuten er den for tett og tung.

Med en liten påtegning blir det lettere å se hvordan hodet tredde seg ned i isen.

Sist uke kom så hendelsen som gjør at jeg skriver dette. På en snartur på Lyseren, med motlys og tykt rim, kommer jeg inn i snaut 20 km/t på tykk «melkeis» med en del cm hulrom under. Jeg er ikke helt amatør i å vurdere vekslende isforhold, men denne så jeg ikke tidsnok. Melkeisen var så tykk at jeg kunne stå på den etterpå, men likevel skjærer skøyta ned, og der svever jeg gjennom lufta, trer hodet og brystkassa gjennom melkeisen – og bråstopper. 

Mens jeg lå med knust, grov is rundt hodet og ventet på pusten skulle dukke opp igjen, var instinktet «f… hvordan gikk dette med ansiktet?» Neida, bare litt rødt, ikke noe drypping. Litt hodepine ble det, men helt ubetydelig. Stiv nakke – å joda, men det gikk over etter et par dager. Bristen i ribbeinet trenger noen uker til. 

Jeg er rimelig sikker på at hjelmen, som sitter godt nedi panna og stikker ut, reddet meg fra kutt i hode/ansikt. Ville jeg fått hjernerystelse uten hjelm? Vet ikke. Kanskje ikke, men i det minste ville det blitt noen saftige kuler og mer vondt i hodet. Men det jeg er sikker på er at –

Hjelm er lurt den gangen du trenger den.

2 kommentarer om “Hvorfor jeg bruker hjelm

  1. Bevisstløs og druknet?
    Vansjø (2019?) – Etter 4 mil ble jeg litt sløv og så ikke en liten råk som ikke hadde frosset igjen, sort is. Gikk rett gjennom, hadde så stor far at jeg traff andre siden og brakk et ribbein. Dunket hodet kraftig og heldigvis med hjelm. Uten hjelm kunne jeg blitt bevisstløs, gligg tilbake og druknet …

    Liker

  2. Det blir gjerne debatt om hjelmbruk. Det synes jeg er litt rart, siden det er nokså udiskutabelt at en hjelm i mange tilfeller vil være nyttig hvis man slår hodet i isen. Svenskene sier at hjelm gjør nytte i omtrent 2/3 av falltilfeller der hodet er nedi isen, og det er «god statistikk» til fordel for hjelmbruk. Derfor velger jeg å ikke legge vekt på evt andre tilfeller der hjelm kan være en ulempe ved fall (det kan sikkert finnes slike tilfeller hvis man leter. f.eks at sjansen for sammenstøt med isen er litt større med hjelm enn uten). Sjansene er relativt store for at man en eller et par ganger i livet slår hodet i isen, problemet er at man ikke vet når. Derfor bruker jeg hjelm støtt. Hittil har jeg slått hodet hardt i stålisen kun en gang. Da var jeg glad for at jeg hadde begynt å bruke hjelm.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: