Nytt

Oppdagelsen av Gjevingvassdraget som skøyteområde

Tekst og foto: Pål Herman Sund Det var en gang et område som het Gjeving, som har fått ligge i fred i alle år uten at turskøytemiljøet har kjent til det.  Med sine mange forlokkende vann ligger Gjeving der i et for mange ukjent vassdrag. Og hadde satellittene holdt seg unna hadde det kanskje fremdeles…

Strålende is, Strålende følge, Strålende tur!

Med isobservasjoner som spenner over hele skalaen, fra illevarslende gult, til knakende grønt, den siste uken , var det helt klart at lørdagen skulle tilbringes på Tyrifjorden. Her var det åpenbart at vi ville møte både fantastisk nylagt stålis, og artige utfordringer. Men hvem var egentlig vi,… Denne lørdagen hadde jeg jo ikke noen å…

Å gå på åpent vann

Etter et par sørgelige uker, der det ene lavtrykket etter det andre hadde skylt inn over områdene sør for Dovre, pekte nå pilene for lufttrykket i riktig retning. Med et høytrykk i anmarsj, er det bare å begynne speidingen etter de neste vannene som skal legge seg.  Det er fortsatt tidlig i sesongen, og nærområdene…

Sterkt varierende forhold med tidlig islegging

To personer gikk gjennom forskjellige steder på Vansjø-isen lørdag 10 desember, og Lyseren var svært variabel, med veldig stor plumpefare søndag 11 desember. Selv plumpa jeg på Bindingsvann onsdag 7 des. på 3,6 cm noe svekket is under 2 cm snø. Det var snø på Vansjø også, og litt på Lyseren, og det gjør det…

På isjakt i Femundstraktene

«Sett av helga. Jeg har en plan. Kommer med mer info.» -Slik lød meldingen jeg sendte turkompisen en uke før avreise. Tekst og foto: Lars Lindland Jeg har lenge snakket om å ta han med til Femundsmarka. En av mine definitive favoritter i dette landet. Bare jeg tenker på naturen der oppe blir jeg blank…

Turskøyteguiden – en oppdatering

Det er på høy tid med en liten oppdatering om Turskøyteguiden. At det har vært stille en stund, skyldes faktisk ikke at prosjektet har stoppet opp, snarere tvert imot. Men det betyr også at jeg har både gode og dårlige nyheter å komme med, så for å legge opp til en naturlig stigende stemning, kommer…

Glisetur

Jeg kjenner en litt ubekvemme følelsen i magen i bakkene oppover fra Halden, der snøen som lavet ned hjemme for to dager siden var helt borte. Det ligger snø og is i veikanten, mer og mer, jo nærmere vi kommer grensen. Hva skal jeg si hvis det viser seg at jeg har lokket med fruen…

Hvorfor jeg bruker hjelm

Noen bruker hjelm når de går tur på skøyter, andre ikke. Jeg bruker hjelm. Hvorfor? Noen turskøytere med mange tiårs erfaring, som vår egen Rolf Utgård eller internasjonale fenomener som Lars Pettersson og Rob Mulders, bruker ikke hjelm. Andre, med minst like lang erfaring, bruker hjelm. Det er også turskøytere som har titusenvis av kilometer…

Å slipe skøytene selv

Jeg tenkte jeg skulle driste meg til å si litt om hvordan man kan slipe skøyter selv. Ikke at jeg er ekspert på dette, men jeg har nå slipt lengdeløpsskøytene mine selv i alle år, og nå i det siste også turskøytene. Det er hverken vanskelig eller utstyrskrevende, og med litt nøyaktighet (og skøyter som…

Forhåndsbestilling av turskøyteguiden

De siste årene har flere og flere hevet seg på turskøytebølgen. Vi ser det i interessen for kurs, vi ser det i henvendelsene fra media, og, ikke minst, ser vi det i alle de ukjente, men smilende, ansiktene vi møter på isen. At Norge er et eldorado for turskøyting, med sine mange vann, er nok…

Tor Eckhoff

Det er med stor sorg vi har fått vite at vår venn og turskøyter Tor Eckhoff, døde i går etter å ha falt igjennom isen på Jakobs Dam nær Jonsknuten ved Kongsberg. Tor var kjent for sine elleville youtube-stunt på isen, og hadde fans over hele verden. Det er mindre kjent at han også var…

Hvor er det is nå, og hvorfor?

For dem som følger med på tur.skridsko.net, og fb-sida vår, kan man se meldinger om bra isforhold og fine skøyteopplevelser på vann helt ned på 130 moh, mange steder på Østlandet nå. Samtidig meldes det om en alvorlig ulykke på et vann ved Kongsberg, 700 moh, hvor en mann ble reddet opp og fløyet til…

Referat årsmøte 2021

Protokoll fra årsmøte i Foreningen Turskøyting 29.04.2021 kl 18 Styreleder Rolf ønsket velkommen til foreningens første årsmøte, som gjelder perioden fra stiftelsen 07.09.2020.  Til stede via «Google meet» var: Einar Schøyen, Per Sollerman, Mari Thune, Hans Aspenberg, Guri Skjeltorp, Margrethe Halvorsen, Gisela Attinger, Lina Sjølie, Morten Helsing, Morten Synstelien, Trond Mæhlum, Lars Lindland, Bjørn Fjeldstad,…

Flaks eller uflaks?

Det ble en brå slutt på skøytesesongen 2020-21 for meg. Det gikk ikke så bra 8.mars på selveste kvinnedagen, men tross alt kunne det gått verre. Hadde heldigvis litt flaks. Spørsmålet er om det holder med flaks som forsikring når vi beveger oss der ute på isen eller i naturen ellers. En fantastisk skøytesesong er…

EtterTacoTur mars 2021

-Klar for skøytetur rett etter taco’n på fredag? Bare gå til det sier stopp. Løpekamerat Jo Inge er aldri vanskelig å be, selv på de rareste tider av døgnet. Han slo til tvert, møtte opp på Bru, og gikk til det sa stopp. I en råk. Etter 8 sekunder. Med hodet først. DEL 1: Langen-Høljer’n-Våg-Mjær-Lyseren-retur.…

Vårisens farer og gleder

Når Per Varmestein har kastet seg over isen og festet grepet, er det begynnelsen på slutten på skøytesesongen, men under gunstige forhold kan vi ha fin skøyteis hele mars og langt ut i april. Det er sola som skaper problemene, og den er noenlunde lik fra år til år, og derfor blir isen svekka og…

Isspeiding fra rommet (del 2), Ruteplanlegging for ekspedisjonstur i ukjent farvann med bruk av optiske satellittbilder

Sentinel-2 satellittbilder har nærmest haglet i ulike fora for turskøyting om dagen. Bildet under viser Vestvannet fra den 14. februar 2021, midt i en lang kuldeperiode med utallige rapporter fra området. Grunnen til ofte brukt filter hvor terreng tegnes i rødt er at dette gir god kontrast til is og vann i området. Bildet viser…

GPS-spor på satellittbilder

Satellittbilder har gjort sitt inntog i turskøyterens verktøykasse. Fra før har vi lastet opp GPS-spor på kart, men det kan likegodt lastes opp på et satellitbillde. Da kan man se hvor man har gått i forhold til ulike iser i bildet. For at sporet skal havne riktig i bildet forutsetter det at pikslene i bildet…

Hekta på is

Jeg har fått spørsmålet mange ganger. Folk som stusser over at jeg – som egentlig elsker å gå på ski – plutselig håper at snøen lar vente på seg, eller at nedbøren som er meldt heller skal komme som regn enn snø hvis isen allerede har lagt seg. Og som søker mot barmark i Sørmarka,…

Per Varmestein og Vårisen

18 februar 2017 på vei nordover Randsfjorden på gjennomsiktig stålis hvor store fisker føk ut foran oss, og sten på bånn føltes ubehagelig nær, ble vi var ei eldre dame innved bredden. Vi gled bort og hilste på. Hun drev og hugde hull i isen med ei øks for å hente vann. Hun hadde vokst…

Bandak

“-Jag har just haft en religiös upplevelse,… och jag är inte religiös!” utbryter mannen som står foran meg. Han har ikke introdusert seg ennå, men jeg vet hvem han er. Han er helt klart høy på noe -adrenalin, eufori, natur? Kanskje alle tre. Kompanjongen hans står på korona-vennlig avstand med hendene hvilende i kors på…

Alt nedsnødd? Er det håp for mer skøyteis denne sesongen?

De siste par dagene har vært temmelig frustrerende for oss turskøytere. Det har snødd, og det snør stadig vekk mer! Men det er fremdeles håp… Yr er nøkkelen. Slå f.eks. opp på Vansjø. Der meldes det om mildvær og regn de neste par dagene, og solid mildvær med opp mot 7-8 varmegrader og vind utover…

Flyktningeruta – den iskalde veien

Ideen poppet plutselig opp etter en helg med mye fin og blank stålis ved grensesømmen. Det blei litt frem og tilbake etter siste lette snøfall, men vi bestemte oss til slutt for at snøen ikke skulle stoppe denne mini-skøyteekspedisjonen og prioriterte vekk finere is andre steder i landet. Fin is kommer og går, og flyktningeruta…

Corona i grenseland

Det er ikke før vi passerer Sarpsborg, på vei sørover langs E6, at jeg legger merke til at trafikken er mye mindre enn den pleier å være. Ved avkjørselen mot Halden er det ikke en eneste bil som kjører videre mot grensen til Sverige. For første gang siden krigen er grensen stengt, ikke det at…

Det finnes ikke sikker is!

De siste åra har det vært en sterkt økende interesse for turskøyting, og etter koronaen har svært mange fått øynene opp for de fantastiske mulighetene som ligger i friluftslivet og norsk natur. Det fører også til at mange uerfarne strømmer til isen, både på skøyter og til fots. Det er flott, men det krever omfattende…

Hva skjer med isen på Hvaler nå?

På søndag gikk noen av oss en fin tur i Hvalerskjærgården, på super is, for det meste 7 cm tykk, men vi traff på is som var for tynn, under 5 cm, og enda tynnere is, og åpent vann rundt odder, i noen sund, og også midt ute på de store flatene hvor det var…

Isdebatten på Østlandet

Takk til alle som bidrar i diskusjonen om israpportering. Vi trenger å klargjøre og vurdere kriterier og prinsipper, selv om de bygger på årtiers erfaringer, og ikke minst trenger alle som lager og leser rapporter en bevisstgjøring om hva det innebærer. La meg ta et eksempel. I går gik noen av oss en fin tur…

Pass deg for Knurra!

Anne Lindmo forteller om sin dragning mot sekten der Rolf Utgård er sjaman, og alt handler om å passe seg for Knurra i denne episoden av Lindmo og Co.

På tynn is med turskøyter

Turskøyting er i ferd med å ta av. Det skjer i samme takt som vintre som mister snøen i lavlandet. Verdibørsen er på markatur med is-kyndige Rolf Utgård; fiskersønnen fra Utgårdskilen på Vesterøy, snekker, gammal ML`er, og tidligere konserntillitsvalgt. Utgård blir forresten 70 år denne våren. Nå løser han arbeidstvister og jobber som trefeller.

Oppfordring til kommunikasjon som fremmer sikkerhet på is

Åpent brev til Brann-, helse- og politietatene på Østlandet Vår konklusjon:  Foreningen Turskøyting oppfordrer etatene til å informere folk om trygg ferdsel på is. Den positive tendensen vi har sett i etatenes kommunikasjon omkring dette de siste par årene bør forsterkes.  Generelle advarsler mot å ferdes på is eller innføring av ferdelsforbud, kan etter vårt syn virke mot…

Nordmarka Classic – on ice!

Nordmarka på langs har blitt en klassiker, og kan gjennomføres både sommer og vinter med ulike rutevalg. Her kommer en turskøyte-variant vi tok i januar 2020. Fra Mylla i nord til Skar i sør. Et hagl av ismeldinger i Nordmarka fra dagen før vekker et lys i øya på en liten gjeng øst for det…

Da Femsjøen kom på CNN

Pussig overskrift kanskje, men den ettermiddagen på Femsjøen ved Halden ble såpass spesiell at videoen jeg tok opp med telefonen fant veien via Halden Arbeiderblad, til NRK og videre til på CNN etter et par dager. Plutselig var våre utrolige opplevelser på isen i verdens fokus – en stakket stund. Dagen startet med felles avreise…

Kjøpshjelp for nybegynnere

Selv om temperaturen er godt over frysepunktet, og regnet øser ned, er det et sikkert tegn på at oktober går mot slutten når det begynner å tikke inn meldinger med spørsmål om hva slags skøyter eller støvler en overveldet nyfrelst skal investere i før sesongen setter i gang. Omkring dette temaet finnes det utallige meninger…

Velkommen til turskøyting!

Da har vi gleden av å invitere til å registrere dere som medlemmer i Turskøyting (tidligere Skiforeningens Turskøytegruppe) for sesongen 2020/21. Dette gir samtidig pålogging til Skridskonätet hvor det legges ut ferske isobservasjoner og turrapporter. Vi har innledet et samarbeid med Zubarus for håndtering av medlemsdatabasen og innbetalinger for å forenkle prosessen for deg som…

Ny organisering av turskøytegruppa

 7. september var 13 av de sentrale aktivistene i turskøytemiljøet samla for å stifte foreningen «Turskøyting». Vedtekter og en kontingent på 100 kroner ble vedtatt, og et styre på 6 personer, ble oppnevnt (se under). Dette er altså ikke så mye nytt. Vi er de samme ildsjelene og har akkurat samme program som før, men vi har…

En god skøytesesong

2020 har så langt vært god for oss turskøytere, på tross av lange mildværsperioder. Skiforeningens Turskøytegruppe (STG) har over 300 deltakere på teorikurs om issikkerhet og skøyting å langt i år, og vi har guidet mange større og mindre grupper nybegynnere ute på isen. Denne vinteren har det vært langt flere skøytere på isen enn…

Jeg er en turskøyter

Jeg er en turskøyter. Jeg elsker å gå på is, og da tenker jeg ikke på sånn is med asfalt eller grus under. Jeg elsker å gå på is med vann under, på sånn is som tar meg mil etter mil innover i marka på en kald vinterdag. Blendet av en lav desembersol, og med…