Iskunnskap

Innløpsos

Det meldes ofte om «store os» i beskrivelsen avisforholdene på vannene. Et os er et sted der en elv/bekk renner inn eller ut av vannet, hhv. innløpsos og utløpsos. Et vann kan ha flere elver/bekker som renner inn men har vanligvis bare ett utløp. Her er det som regel stabil is nesten helt fram tilFortsett å lese «Innløpsos»

Velegnet for skøyting?

Skridsko.net florerer med ismeldinger om Velegnet (grønn prikk), Egnet (blå prikk) og mindre egnede forhold på ulike vann gjennom sesongen. Og det er flott for oss som liker turskøyting. Fra sesong til sesong møter vi stadig fler og fler på isen. Men om et islagt vann er gitt en grønn prikk forteller ikke det nødvendigvisFortsett å lese «Velegnet for skøyting?»

Overis

Mange nye skøytere synes det skumleste med å ferdes på islagte vann er muligheten for å gå gjennom isen. Selv er jeg mer redd for å kjøre inn i et felt med overis, ramle og kutte meg opp. Overis (eller overvannsis) er et fenomen som oppstår etter mildvær når isen er dekket med vann ellerFortsett å lese «Overis»