GPS-spor på satellittbilder

Satellittbilder har gjort sitt inntog i turskøyterens verktøykasse. Fra før har vi lastet opp GPS-spor på kart, men det kan likegodt lastes opp på et satellitbillde. Da kan man se hvor man har gått i forhold til ulike iser i bildet. For at sporet skal havne riktig i bildet forutsetter det at pikslene i bildet må posisjoneres i et geografisk referansesystem og skaleres for å matche GPS-sporet. Man kan tenke seg å gjøre en manuell operasjon hvor hjørner i bildet geo-lokaliseres, men det er ikke nødvendig hvis man laster ned bilder med denne meta-informasjonen innebygget.

Kragerø-skjærgården februar 2021 (Sentinel-2 bilde)

Siden bilder fra ESAs Copernicus prosjekt og deres Sentinel-satellitter er viktigste kilde i dag, fokuserer vi kun på det her. For å søke etter satellitbilder så kan det gjøres fra https://apps.sentinel-hub.com/eo-browser (se beskrivelse: https://turskoyting.no/2020/10/13/isspeiding-fra-rommet-del-1/). Det finnes andre veier inn til de samme bildene, men usikker på om geo-refererte bilder da er tilgjengelig for nedlasting.

Når man har funnet et bilde over aktuelt område i denne browseren, om det er optisk fra Sentinel-2 satellittene eller radar-bilde (Synthetic Aperture Radar – SAR) fra Sentinel-1 satellittene, så kan man laste ned bildet i ulike formater og oppløsning. For å kunne laste ned kreves at man har opprettet en bruker og har logget inn. Det holder ikke å ta en skjermdump. Da følger det ikke med informasjon om posisjonen til bildepunktene. Når man så først er innlogget, velges nedlasting og så går man videre til fliken Analytical. Her må man velge et av tiff-formatene og velge den oppløsningen man ønsker. Andre bildeformater har ikke georeferte-data inkludert med bildet og det har dermed ikke en posisjon i verden.

Med et nedlastet GeoTiff bilde er man klar til å legge inn et GPS-spor. Det finnes en rekke GIS-verktøy som egner seg for en slik jobb men jeg har brukt QGIS (freeware) til å laste inn et GPS-lag fra .gpx fil over bilde-laget (.tiff) for visualisering.

Sentinel-2 satellittbilde med påført dagens GPS-spor.

Resultatet av å laste et lag med rasterbildet (tiff-filen) og et lag med gps-spor er vist i bildet over. I verktøyet har man full frihet til å endre farger, tykkelse, utseende og eventuelt zoome inn. Nå som både bildet og sporet er gitt geografiske posisjoner så følger de enhver skalering. Et annet tips når man bruker QGIS er å endre referansesystemet til ett som gir en fornuftig skalering der du er. I disse bildene er det brukt NGO-48, men mange andre gir også bra resultater.

Kominert optisk Sentinel-2 (topp) og radar bilde Sentinel-1 (nederst) med overlagt GPS-spor

I tillegg til optiske bilder fra Sentinel-2 brukes også Synthetic Aperture Radar (SAR) bilder fra Sentinel-1 når vi speider etter is fra rommet. I bildet over er øverste del fra optisk (falske farger), mens nederste gråtonebilde er hentet fra et SAR-bilde fra den dagen vi gikk turen. GPS-spor kan legges over på samme måter som for optiske Sentinel-2 bilder. En grundigere omtale av SAR og erfaringer med bruk for planlegging av skøyteturer vil bli gitt i del 3 av Isspeiding fra rommet (kommer senere).

Det har blitt gjort noen innledende tester med å bruke et geo-lokalisert satellittbilde som bakgrunnskart på mobilen og så få vist sin posisjon direkte i satellittbildet i sann tid. Bildet til venstre fra Tinnsjøisen viser en blå prikk fra lunsj langs bredden. Dette kan vise seg svært nyttig for å navigere i varierende islandskap og ukjent terreng på sikt. Opptegning av spor direkte i bildet er ennå ikke oppe og kjører men man finner sikkert ut av det også.

Publisert av Terje Johnsen

Turskøyter siden 2007

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: