Hvor er det is nå, og hvorfor?

For dem som følger med på tur.skridsko.net, og fb-sida vår, kan man se meldinger om bra isforhold og fine skøyteopplevelser på vann helt ned på 130 moh, mange steder på Østlandet nå.

Samtidig meldes det om en alvorlig ulykke på et vann ved Kongsberg, 700 moh, hvor en mann ble reddet opp og fløyet til Ullevål sykehus. Jeg kjenner ikke dybden på vannet, dype vann legger seg sent og kan være ustabile selv om det er høyt til fjells, og det ser ut på bilde, som at det ligger litt snø på isen. Snø isolerer og hindrer isvekst selv om det er kuldegrader og utstråling.

Det er mange faktorer som skaper is, hovedsaklig kuldegrader, varmeutstråling til rommet, og tørr luft, som fører til fordamping fra isflata, som igjen stjeler varme, slik at isen vokser. Normalt fryser vann i høyden først, siden det er kaldere i høyden, men inne i mellom får vi varme føhnvinder i høyden og såkalt inversjon. Da er det kaldest i dalbunner og lavere strøk, mens toppene er varmere.

Etter en uke med både kulde og varme vinder har isen slitt med å legge seg (en del steder i høyden), mens mange små vann i lavlandet har fått farbar is. På grunn av den varme vinden er det tykkest og jevnest is i øyeblikket på skjermete vann der vinden ikke har kommet til. Der vinden har tatt tak må man regne med store forskjeller i istykkelsen på samme vann.

NVE

Det er trolig forklaringen på at vi hadde 6 cm solid is i den skjermete sørenden på noen vann i Nordmarka fredag, mens nordover på de samme vanna var isen uforklarlig tynnere, og til dels åpne helt i nord, som på Åklungene og Sognsvann.

Temperaturkurvene under viser Tryvann met.stasjon de siste dagene tom 26 nov.

Publisert av rolfutgard

PR, bedrift og organisasjonsrådgiver. Forfatter og trefeller

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: