Per Varmestein og Vårisen

18 februar 2017 på vei nordover Randsfjorden på gjennomsiktig stålis hvor store fisker føk ut foran oss, og sten på bånn føltes ubehagelig nær, ble vi var ei eldre dame innved bredden. Vi gled bort og hilste på. Hun drev og hugde hull i isen med ei øks for å hente vann. Hun hadde vokst opp her, og kunne fortelle historier om Randsfjorden i gamle dager. Man må være forsiktig på isen nå, for det er bare noen dager til «Per Varmestein», forklarte hun. Vi ble nysgjerrige. Gamlingene mente at etter 22 februar ble isen dårligere. Da inntrådte starten på det vi kaller vårisen. Datoen var innplassert på den gamle norske ’’Primstaven’’, som markerte viktige datoer og faser. «Per» viser til St.Peter og Peters stol, og «varmstein» til forestillingen om at St.Peter kasta varme stener ut på isen, som smeltet ned og varma opp vannet slik at isen ble usikker. Per Varmestein-dagen er også kjent som «Petersmesse om våren». Dagen har blitt regnet som den første vårdagen: Fra denne dagen går ikke telen dypere, og fra denne dagen begynner vannet å tære på isen. Fra og med denne datoen skal, i følge gammel lærdom, isen på vanna ikke lenger være trygg. Den som gikk igjennom isen etter 22. februar, måtte redde seg selv, og den som druknet etter Peder Varmestein, hadde begått selvmord, og kom ikke gjennom Perleporten, men et visst annet sted, og den døde ble begravet utenfor kirkegården.
Vi ser stadig gjennom vinteren, at noen kaster stener utover isen, men snarere enn St. Peter, er det vel heller motstykket, Hinmannens verk. Slike stener er til å snuble i, og ødelegge både skøyter og vitale kroppsdeler.

Nå blir ikke isen ødelagt så brått 22 februar, men datoen forteller at det vanligvis er sola som begynner å jobbe med både isen og bakken. Folk la merke til at sten som ligger på isen smelter seg ned i isen og forsvinner mye raskere utover våren. En sten på isen vil trykke på underlaget og skape litt trykkvarme, slik at den synker litt ned og fryser fast på sidene. Når sola blir sterkere, og varmer opp steinene, øker denne prosessen, og fra 22 februar går det fort. Det er nok ikke de varme stenene som varmer opp vannet og smelter isen. Selv den klareste stålis har ørsmå partikler innefrosset, støv, sot, og mineraler, som sola får tak i, og varmer opp. Tidligere på vinteren er sola så lav at det meste av strålene reflekteres ut igjen, men på våren er vinkelen så bratt at den effektivt kommer ned i isen og til vannet under. Vi får flere prosesser som samla svekker isen. Sola smuldrer opp isen, som blir løser den opp i vannfylte staver, som lett faller fra hverandre, og vannet under blir varma opp og settes i bevegelse, som lufta i et drivhus.

Gamlingenes observasjoner var helt riktige, selv om forklaringene er noe tvilsomme. Når isen er 30-50 cm tykk, vil det ta tid før den blir tært bort, og mange prosesser virker sammen, og i ulike retninger. Overskya dager hindrer sola i å hjelpe Per Varmesten, og klare netter øker varmeutstrålingen, som bevarer isen, og ofte lager ny fin stålis i flobelter langs land. Ideelt ønsker vi oss klare netter og overskya dager for å bevare isen lengst mulig. Snø på isen beskytter også, men så smelter den bort, og den gamle fine isen kommer fram for noen dager, før sola spiser den opp.

Mars kan være en fin skøyte-måned, ja april også, noen år, men man må være nøye med å sjekke om isen har fått våriskarakter, med grove strukturer, og blir sukker når man slår staven ned i. Noen ganger kan slik is være farbar tidlig på dagen, men etter kl 10, når sola står på, kan isen raskt bli til sørpe uten bærekraft.

Publisert av rolfutgard

PR, bedrift og organisasjonsrådgiver. Forfatter og trefeller

2 kommentarer om “Per Varmestein og Vårisen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: