Hva skjer med isen på Hvaler nå?

På søndag gikk noen av oss en fin tur i Hvalerskjærgården, på super is, for det meste 7 cm tykk, men vi traff på is som var for tynn, under 5 cm, og enda tynnere is, og åpent vann rundt odder, i noen sund, og også midt ute på de store flatene hvor det var grunner som stakk opp mot isen. Vanskelig, men mulig å se og høre for erfarne. Turfølget som kommer bak ser at isen bøyer seg ekstra mye, og man hører det freser under skøytene når isen knekker. Det er litt annerledes på sjøis enn på stålis som gir tydeligere trommelyder. Man må være ytterst oppmerksom, men vi gikk 55,5 km, mye av tiden i god marsjfart på 20 km/t. Lokale og uerfarne, som vi traff, holdt seg i de grunne buktene som hadde 15 cm tykk is.

Mange har sett de flotte bildene og videoene fra turen, og lurer på om det blir bra i dagene som kommer også? Det holder seg kaldt og det burde gjøre isen tykkere, og det burde bli mer is utenfor der vi gikk, i de åpne områdene, men snøen og vinden kan endre dette dramatisk. Det kom ca 3 cm snø der ute på mandag, og snø på isen isolerer. Da vokser ikke isen. Tvert i mot kan den bli spist opp fra undersiden, der det er strøm. Det skal ikke mye strøm til, og vi snakker ikke først og fremst om elvestrømmen.  Glomma fører masse ferskvann ut mellom øyene og mye samles i bassenget mellom Hvaler og Fredrikstad – Sarpsborg. Derfor legger isen seg fort her, men nordavinden drar det kalde overflatevannet utover i Skagerak, og salt og varmere vann strømmer inn til erstatning. Etter dagevis med vedvarende nordavind, selv ganske svak, blir det fart i sirkulasjonen og understsrømmen vil gå langt innover under isen og tære den opp, og mye raskere når det er snø på. Beskytta områder rett nord for øyene, og inne i buktene, vil klare seg lenger, men flo og fjære vil også føre det varme saltvannet inn der. Snø på isen, det er nok med 3 cm, vil også dra salt opp i isen, som igjen vil ’’spise opp’’ snøen, men også gjøre isen mykere.  Svakere punkter vil bli lettere synlig i snøen, men jeg tipper de områdene vi gikk på søndag, ikke er farbare i dag, tross kulda.

Så det er ganske uvisst hvordan isen på Hvaler blir framover. Kaldt og stille vær eller svak sønnavind er gunstig for islegging, men det er ikke det værmeldinga sier.

Rolf Utgård

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: