Austdalsvatnet / Styggevatnet

Styggevatnet, juvelen i kronan, är en unik plats för både sommar- och vinteräventyr.

Adkomst
Utan snö på vägen kommer man helt fram till sjön där man möts av Statskrafts 50 m höga dämme. Vägen plogas inte på vintern.

Generelt
Fönstret för en skridskotur fram till brekanten är liten, men det finns. Förutom god isläggning skall inte vägen upp ha snöat igen. Sjön är kraftigt reglerad. De utsatta partierna är vid uttaget vid dämmet, samt vid intaget från Kupvatnet. I allmänhet kalvar inte glaciären ofta på vintern. Men det kan ske, och skulle, förutom ett ras, kunna skapa vågbildning och uppbrytning av isen. Här finns ingen mobiltäckning. Sydsidan är svårare än norrsidan att gå iland på för en promenad. Man bör ha marginaler och stabilt väder. Ett kraftigt snöfall på eftermiddagen kan innebära att man inte kan köra tillbaka.

Vägen upp till Styggevatnet gör platsen unik, då det både tidigt på vintern, med skridskor, och sommartid, med kajak, är möjligt att få närkontakt med Austdalsbreen. En bra tältplats är i norra änden av Styggevatnet. Härifrån är det 1 kilometer och 60 höjdmeter upp till Kupvatnet och Sygneskarsbreen.

Data
Høyde over havet: 1110-1200m
Maxdyp: 115 m
Strandlinje: 17 km
Regulert vann: 90 m

Sesong
Sesongen sträckar sig från slutet av november till snön kommer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: