Kjøpshjelp for nybegynnere

Selv om temperaturen er godt over frysepunktet, og regnet øser ned, er det et sikkert tegn på at oktober går mot slutten når det begynner å tikke inn meldinger med spørsmål om hva slags skøyter eller støvler en overveldet nyfrelst skal investere i før sesongen setter i gang.

Omkring dette temaet finnes det utallige meninger og religioner, så for å gjøre dette enkelt har jeg valgt å presentere mine egne, helt subjektive meninger, og 100% basert på utstyr kjøpt inn for egne midler. Utgangspunktet mitt er alltid å få mest mulig skøyteglede for pengene. Delte meninger vil det alltid være, og det beste utstyret er uansett det utstyret som får deg ut på tur.

Bindingssystem

Valg av bindingssystem er enkelt. Med mindre du vet veldig godt hvorfor du skal velge noe annet, så velger du BC. Glem snowboardbindinger som du spenner på vanlige sko. Den dagen du likevel bytter til BC så kommer du likevel til å ergre deg grønn over all den tiden og frustrasjonen du har brukt på å fikle med bindinger som egentlig bare fungerer sånn halvveis. Spar deg selv for bryet og gå for BC med en gang.

Sko

Stødige, varme fjellskisko som er gode å gå i

Er du den heldige eier av BC sko til fjellski, så bruker du dem til du evt vet hvorfor du trenger noe annet. Trenger du nye, så er det mye som fungerer bra. Men det kan være verdt å tenke på at de bør være varme, stødige og ikke minst, gode å gå på beina i. Har du en hemmelig drøm om å gå Nordmarka på langs, så vil beina dine takke deg for at du valgte sko som det er godt å traske et par mil i, på stier av varierende kvalitet.

Skøyter

Tre par skøyter fra riktig side av jernteppet

Skøytene skal, naturlig nok, ha BC-binding. Ut over det, kan det være lurt å hente frem jernteppet fra historietimen, da det nok har vist seg at stålkvaliteten til skøyter fra østsiden av dette har vært så dårlig at du ikke rekker å gjøre stort annet enn å slipe skøytene dine. Så for å slippe å utsette deg selv for dette, samt den durabelige mengden med kjeft som du risikerer å få fra skøytesliperen som får slipestenen ødelagt av det bløte stålet, så er Zandstra, Skyllemark og Lundhags trygge valg.

Staver

Spiss som hekter seg ved gjennomslag
Håndleddstråpp som sikrer knekt stav og fall
Et godt argument for en harrytur
Et argument til for en harrytur

De færreste ville gå over Besseggen med bind for øynene, selv om det av erfarne fjellklatrere karakteriseres som en søndagstur. Sørg derfor for å skaffe deg staver med en gang slik at du kan «se» hva du går på. En ekstra bonus, er at du da ser ut som en turskøyter. Siden du bruker staven til å slå i isen for å sjekke tykkelsen, kan du bare glemme alt som har med sammenleggbart og teleskop med en gang. Det fungerer virkelig ikke. Det samme gjelder skistaver som i tillegg til å ikke fungere, ser fryktelig dumt ut. Det du vil ha, er isstaver som er beregnet på å slå i isen med. Lundhags og Zandstra har noen med kraftig spiss, som i og for seg fungerer fint. Men det som avslører at designeren aldri har gått på skøyter, er den store spissen som lett setter seg fast når du slår gjennom tynn is i fart, noe som gjerne resulterer i knekt stav og et stygt fall, dersom du i tillegg har vært så dum at du har brukt hempene rundt håndleddet. Så dersom du har muligheten til å plukke dem opp i Sverige, så er det ingen som lager bedre isstaver enn Pikmakarn, som dessverre ikke sender til Norge.

Ispigger

Konisk form gir bedre tak på snødekt is, og kan redde dagen for deg

Også når det kommer til ispigger, finner du mye rart på markedet. Du vil takke deg selv for å ha brukt en hundrelapp ekstra på et par der de har gjort seg litt mer flid enn å støpe en spiker inn i en plastsylinder, den dagen du ligger og kaver i en råk og oppdager at disse egentlig ikke får så godt tak. Konisk form ned mot spissen, som gir bedre tak på snødekt is, og gjennomtenkt ergonomi kan potensielt redde dagen.

Sekk

En hvilken som helst, passe stor sekk

Her har du sikkert en sekk liggende. Det kan være lurt å velge en ganske stor sekk, siden du vil ha plass til godt med luft i den, samtidig som det kan være greit at den ikke veier for mye.

Skrittstropp

Skrittstropp som festes bakpå sekken og sikres gjennom magebeltet

Om du ikke har noe passende nylontau liggende, så finner du i alle fall det på Clas Ohlson eller Biltema.

Oppdrift

3l oppdrift

En vanntett pakkpose sørger for at det ektra skiftet ligger tørt, men også for oppdrift i vannet. I tillegg til dette, finner du hendige 3l plastposer, som er enkle å fyll/tømme med luft, på Vinmonopolet. Forsvarlig tømming av den medfølgende væsken anbefales utført i god tid før turen.

6 kommentarer om “Kjøpshjelp for nybegynnere

 1. Staver: Pikmakarn selger også ekstra trinser til oss som er så dumme at vi skøyter i skiløypene…. (dermed setter de seg ikke så lett fast og brekker) Pigger: velg Lundhags, fordi de ikke faller ut av festet så ofte. Støvler : velg noen med spenne over ankelen. Lettere å løsne når man skal gå mellom vanna.

  Liker

  1. Måns hos Pikmakarn kommenterer:
   «Hei
   400 + 200 drag verkar väldigt mycket och sidepuss behöver man bara om man ska tävla
   jag brukar rekommendera ca 20+10 drag efter varje tur»

   Liker

 2. Skistaver, helst solide fjellstaver, kan bygges om til isstaver: Skjær av staven over trinsen, tre på et aluminiumsrør ca 15 cm, og tre en jernstang, ca 15 cm lang, inn i andre enden. Det hele festes med lim (gjerne smeltelim, så kan det demonteres hvis behov). Slip tuppen av jernstangen, firkantspiss.

  Liker

 3. Joda, Pikmakarn sender nå staver til Norge. Det tar litt tid, men det er fordi han har mye å gjøre. UPS ekspederer dem kjapt og greit når Pikmakarn først har fått pakket dem. Bare send ham en mail Mine staver kom i går.
  Øystein Franck-Nielsen

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: