Velegnet for skøyting?

Skridsko.net florerer med ismeldinger om Velegnet (grønn prikk), Egnet (blå prikk) og mindre egnede forhold på ulike vann gjennom sesongen. Og det er flott for oss som liker turskøyting. Fra sesong til sesong møter vi stadig fler og fler på isen. Men om et islagt vann er gitt en grønn prikk forteller ikke det nødvendigvis at det ikke er forbunnet med risiko å ferdes på dette vannet. Velegnet kan være en beskrivelse på deler av vannet og kan vare fulgt av mer utfyllende tekst i ismeldingen som kan beskrive spesielle områder med marginalt bærende is, råker, os som strekker seg langt ut osv. Det er heller ikke vanlig å sjekke alle områder på et vann. Det er som vi alltid pleier å si den enkelte skøyters ansvar å sjekke isen.

1. nyttårsdag 2020 var vi noen som skøytet på Lutvannet. Vi betegnet forholdene som Velegnet men beskrev nøyere i teksten de områdene som var solide, marginalt bærende deler og de områdene som ikke var farbare. Ved å sjekke tykkelsen med korte mellomrom kunne vi finne en farbar vei (vist fra sporet i kartet). Dette er noe av det Turskøyting handler om, det å finne en farbar rute over en is vi ikke kjenner før vi er der. I dagene som fulgte steg temperaturen betraktelig og vinden var kraftig. Dagen etter ser jeg at noen hadde gått gjennom isen men kom seg opp igjen. Vi kan alle være uheldige og gjøre et feilskjær, men vi er samtidig utstyrt for å kunne ta oss opp igjen. Forholdene kan endre seg raskt og om dette var på de allerede ikke-bærende flatene eller der hvor vi gikk to dager tidligere vet jeg ikke. Det er også flere som spør om de kan gå i det sporet som er lagt ut på en ismelding. Å følge et spor helt nøyaktig blir umulig og det kan være at det ble fulgt et skille i isen hvor det på den ene siden var solid is mens det var tynn is på motsatt side. Forholdene kan også ha endret seg slik at timer og dager senere er det økt risiko for å gå igjennom der vi gikk. Vil oppfordre alle til å lære seg å ferdes trygt på isen og oppleve det fantastiske mangfold av uttrykk is og lysforhold kan oppvise. Samtidig, sjekk isforholdene underveis og vær spesielt på vakt ved endrede værforhold som kan svekke og endre isen fra tidligere rapporterte forhold.

Tekst og bilde: Terje Johnsen

Publisert av Terje Johnsen

Turskøyter siden 2007

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: