Innløpsos

Det meldes ofte om «store os» i beskrivelsen avisforholdene på vannene. Et os er et sted der en elv/bekk renner inn eller ut av vannet, hhv. innløpsos og utløpsos.

Et vann kan ha flere elver/bekker som renner inn men har vanligvis bare ett utløp. Her er det som regel stabil is nesten helt fram til der vannet renner ut og vi ser ikke ofte at noen går gjennom isen i nærheten av utløp. Derimot har det skjedd flere plumpinger ved innløpsos.

Innløpsos kan være lumske fordi vannet er i bevegelse og (1) sørger for at isen legger seg senere her enn på resten av vannet, og (2) kan smelte vekk is som allerede har lagt seg fra undersiden. Dette skjer i den retningen vannet strømmer (som ikke alltid er i 90 graders vinkel på strandlinja). Det resulterer i at isen kan bære nesten helt inntil åpent vann på sidene av et innløpsos mens den er for tynn til å gå på et godt stykke i strømretningen. (For mer «teknisk» informasjon se Isskolen: https://varsom.no/…/generelt-farlige-st…/smelting-nedenifra/) Her må man derfor være ekstra observant.

Senere islegging kan som oftest sees tydelig i form av skillelinjer, eller at isen har en annen farge eller struktur. Is som er smeltet vekk fra undersiden er vanskeligere å oppdage og man er nødt til å sjekke med isstaven eller måle istykkelsen på andre måter. Og det er som regel på dette punktet det har sviktet når folk går gjennom isen ved innløp.Hvis du går på et vann du ikke kjenner: undersøk alltid på forhånd vha. et kart hvor det kommer inn elver og bekker. Da vet du hvor du kan forvente innløpsos og hvor du bør være spesielt oppmerksom – ikke bare på åpent vann men også på områder med is som ikke bærer. Når vi melder om «store os» er det alltid snakk om begge deler, og det er partiene med svak is som er utfordringen. Her gjelder det altså å sjekke isen ekstra godt, eller holde tilstrekkelig avstand.

Tekst: Gisela

Foto: Rolf og Terje

Publisert av Terje Johnsen

Turskøyter siden 2007

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: